Profesyonel iş psikoloğu, koç, eğitmen ve araştırmacı Dorothy Spry’ın “Bilişsel Davranışçı Koçluk” kitabı okuyucuların beğenisine sunuldu.
Koçluk, iş yerinde verimliliği artırmak, liderlik gelişimini desteklemek ve çalışanların aktif katılımını teşvik etmek için geniş bir şekilde kullanılan bir yöntemdir. Koçluğun bu hedefler için doğru bir seçim olduğu, CIPD (Chartered Institute of Personnel and Development – Personel ve Gelişim Enstitüsü) tarafından yapılan bir araştırmayla kanıtlanmıştır. Araştırmaya göre, ankete katılan işletmelerin %90’ı koçluk yöntemlerinden faydalanmaktadır.
Bilişsel Davranışçı Koçluk (BDK) ise koçluk yöntemlerini bir sonraki ve daha ileri bir seviyeye taşır. BDK’ya göre, bireylerin düşünce tarzı duygularını etkiler, bu da karar ve davranışlarına yansır. Sistematik bir sorgulama süreci aracılığıyla BDK, bireylerin sınırlayıcı inanç ve davranışlarına meydan okuyarak, bir soruna farklı bir bakış açısıyla yaklaşmalarına ve buna uygun yeni davranışlar sergilemelerine yardımcı olur.
“Bilişsel Davranışçı Koçluk” kitabı, beş adımdan oluşan basit bir model sunar. Bu modelin temelinde, koçların, gelişim ve eğitim ekiplerinin, ayrıca yöneticilerin hem bireysel çalışanların hem de genel olarak işletmenin gelişimi için BDK’yı nasıl kullanabilecekleri açık ve pratik bir şekilde anlatılmaktadır.